Digital markedsføring
Når kunstig intelligens overtar

Når kunstig intelligens overtar

Etter forelesningen vi hadde onsdag 12. januar ble det snakket en del om kunstig intelligens. Noe som fanget interessen min spesielt godt var dette med overvåking av privatpersoner. I Kina kan de nemlig ved hjelp av overvåkningskameraer «scanne» ryggen til enkeltpersoner, hvor de får opp ulike tall ut ifra hvor «bra eller dårlige» de er for samfunnet.. Jeg har bare en ting å si om det og det er at det er helt sinnssykt! Hvordan kan det skje? Og enda verre – være lovlig? 

For å fortelle litt om hva kunstig intelligens egentlig er tar jeg utgangspunkt i de to siste forelesningene og en artikkel fra SNL som jeg lenker til nederst i innlegget. 

Kunstig intelligens 

Kort fortalt er kunstig intelligens informasjonsteknologi som styrer seg selv, og det fremstår dermed som intelligent. Det finnes ulike typer kunstig intelligens, men den som er mest relevant for dagens tema kalles maskinlæring. 

Maskinlæring

Dette er en viktig underkategori av kunstig intelligens og handler i all hovedsak om programmer og systemer som lærer. På samme måte som et menneske kan lære å spille etter noter, kan disse systemene utvikle og programmere seg selv. De starter med null kunnskap og etter hvert som de prøver og feiler vil de bli smartere. 

En trussel mot menneskeheten 

Kunstig intelligens er et mye omdiskutert tema i samfunnet vi lever i og det er delte meninger om hvorvidt det er positivt eller negativt. Mange synes det er spennende og verdifullt for fremtiden, mens andre mener det er en trussel mot menneskeheten og de økonomiske systemene vi bruker i dag. 

Jeg kan forstå at man stiller seg kritisk til hvordan fremtiden vil se ut med tanke på hvor raskt teknologien utvikler seg i dag. Likevel er jeg i tvil når det kommer til at kunstig intelligens en gang skal ta over menneskeheten og være den dominerende arten. Kanskje er jeg for godtroende til oss mennesker, men vi er nok for smarte til å la det skje. Selv om kunstig intelligens tar over for ulike typer arbeid er de også med på å skape utrolig mange nye arbeidsplasser, noe som er gull verdt. Dersom mennesker og data kan jobbe tett sammen uten at det fører til arbeidsløshet i et samfunn ser jeg på dette som veldig verdifullt og gunstig for menneskeheten. 

Spennende eller skremmende? 

Kunstig intelligens er veldig verdifullt dersom man kan samarbeide tett som menneske og data, men det jeg synes er skremmende er hva det kan gi oss lov til i fremtiden. Visste du at google har mange GB med data om deg lagret i minnet sitt for eksempel? Hvem har tilgang på denne dataen og hva vil skje med den en gang i fremtiden? 

Som jeg nevnte i starten av innlegget synes jeg det er helt sinnssykt at Kina bruker all denne dataen til å rangere innbyggerne sine. I forelesningen ble det også tatt opp at politiet i Norge har spurt om å få lagre data av oss nordmenn i 15 år. Dette vil selvsagt gjøre politietterforskning betraktelig mye enklere, men kan dette være første steg for å havne i en situasjon som Kina? Alt starter tross alt et sted og vi har vel i grunn allerede startet når staten i det hele tatt diskuterer temaet.

Personlig synes jeg kunstig intelligens er et utrolig spennende tema, og jeg lurer på om vi noen gang vil oppleve å jobbe side om side med roboter på daglig basis i vår levetid. Med tanke på den store teknologiske utviklingen vi har hatt de siste tjue årene ser jeg ikke helt bort i fra det, og det er egentlig veldig interessant å tenke på alt som kan skje de neste tjue årene igjen. Hva tenker du?

Legg gjerne igjen en kommentar om hva du tenker er bra eller dårlig med kunstig intelligens, og hvilken utfordringer du tror det kan ha for fremtiden. 

Synes du slike tema er spennende kan du titte innom denne bloggen hvor du finner mye relevant informasjon:

Litteraturliste:

https://snl.no/kunstig_intelligens

One comment

  1. Hei Marita!

    Et fint innlegg om kunstig intelligens som tar for seg ulike synspunkter rundt temaet.

    Kunne overskriften vært litt mer spennende, men samtidig indikere at innlegget handler om kunstig intelligens?
    Her er det bare kreativiteten som setter grenser! Til neste innlegg vil jeg også utfordre deg til å skrive et fyldigere innlegg, samt benytte hyperlinker.

    Sivert, Studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *