Digital markedsføring
Presidenten i Ukraina med sosiale medier som moderne krigføring

Presidenten i Ukraina med sosiale medier som moderne krigføring

Verdens første live-streamet krig

Krigen mellom Russland og Ukraina har fått enormt mye oppmerksomhet i sosiale medier, og det er ikke uten grunn. Forferdelige bilder og videoer av ofrene går verden rundt, og på mange måter er vi med i verdens første krig som live-streames. Dette vil garantert stå i fremtidige historiebøker med Ukrainas president, Volodymyr Zelenskiy, i spissen for digital krigføring. 

I dag er vi 7,7 milliarder mennesker i verden og globalt er det 3,5 milliarder som bruker sosiale medier. Det betyr at vi er 3,5 milliarder mennesker som har muligheten til å motta informasjon vedrørende krigen i sosiale medier, og er det noe som påvirker dagens samfunn så er det nettopp innhold man blir eksponert for i de ulike mediene. 

Digital krigføring

Zelenskiy har gjort en utrolig jobb på sosiale medier, og blir i dag ansett som en ekte helt av veldig mange. Han har tatt kampen til kanaler som Instagram hvor han aktivt deler bilder og videoer til sine 17 millioner følgere. På mange måter tar han oss med på krigen ved og dele den med oss, og det viser seg at det er en revolusjonerende måte å drive krigføring på. Det er ikke lenger et land mot et annet. Vi som er tilskuere velger side og verden over ser det ut til at de færreste er redde for å ytre meningene sine mot Russland. Det ser også ut til at svært få støtter Russland og bygger samhold med Ukraina gjennom ytringer og støtte på sosiale medier. 

Teamer seg opp med globale Tech-selskaper

I tillegg til at han tar oss tilskuere med på krigen, har han «teamet» seg opp med de globale tech-selskapene som det siste tiåret har vært i hardt vær. De har blant annet blitt beskyldt for å bidra til mye ensomhet i verden, mens de nå derimot bidrar til å skape samhold og vekke følelser både i Ukraina og verden over. De beskytter blant annet Ukraina mot cyberangrep og blokkerer russisk propaganda. Tech-selskapene har rett og slett valgt side, noe både de og innbyggerne i Ukraina tjener på. 

Gammelt mot nytt

På mange måter er dette fortellingen om en krig hvor to land står på hver sin side av historien. Gammelt kjemper mot nytt. Fri flyt av informasjon kjemper mot kontroll og sensur. Tenk at i nabolandet vårt er det en hel nasjon av uvitende til hvordan denne krigen faktisk foregår. Det sier litt om hvor viktig det er å være en del av et demokratisk samfunn og ha en egen stemme. 

Russland blokkerer sosiale medier og kanaler kontrolleres og blir sensurerte. Som nevnt i et tidligere innlegg jeg skrev om filterbobler og ekkokamre, kan dette være svært farlig da man ikke blir eksponert nok innhold til å skape rom for egne meninger, og det ser vi jo faktiske beviser på i dag. Russerne får så lite informasjon som mulig av hvordan krigen foregår, og dette fører naturligvis til at de ikke blir eksponert for det på samme måte som vi gjør. Vi som klikker oss inn på lenker knyttet til krigen, videredeler og søker på google får automatisk se mer av det gjennom algoritmer. Russland blokkerer sosiale medier og kanaler kontrolleres og sensureres. Jeg har tidligere skrevet om konsekvensene av å bli utsatt for filterbobler og ekkokamre, noe vi ser tydelig er et problem i Russland.

Påvirkningen av filterbobler og ekkokamre

Kort fortalt er en filterboble noe som oppstår gjennom sortering og filtrering av informasjon som tilpasses etter egne meninger. Det er rett og slett en skreddesydd brukeropplevelse fra algoritmer som gir deg nyhet på nyhet om hva du interesserer deg for. Ekkokamre er noe som oppstår når informasjon blir forsterket innad i en gruppe med mennesker som deler de samme meningene som deg. Dette kan være svært farlig da man på en måte fratas demokratiet. Man blir påvirket av filterbobler og ekkokamre til å bygge sterke meninger rundt noe som ikke nødvendigvis hadde skjedd, dersom man ble eksponert for meninger ulik sine egne. Putin utnytter sin posisjon i et diktatur ved å frata borgerne sine informasjon og tilpasse den slik at de deler samme meninger og synspunkter som han. Han er det vi kan kalle en russisk filterboble. Dersom dette en gang blir godt kjent innad i landet kan det føre til borgerkrig og ødeleggelser for Russland på innsiden. Det blir i grunn svært spennende å se utviklingen i landet fremover.

Hva tenker du som leser om det vi dag blir eksponert for gjennom digitale kanaler? Har ditt syn på krig endret seg? Del gjerne synspunktene dine i kommentarfeltet under!

Kilder:

https://www.nrk.no/ytring/den-digitale-slagmarken-1.15883292

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *